ZAVŘÍT MENUHOMEPRODUKTPODPORABLOGKONTAKTPŘIHLÁSIT SE
ENGLISH
Zvolte přechod na zimní režim

Přestože si ještě užíváme krásné podzimní sluneční dny, zima je již za dveřmi. Obecně platí, že období od listopadu do února se vyznačuje v našich podmínkách nízkou intenzitou slunečního svitu a vaše fotovoltaická elektrárna s nejvyšší pravděpodobností nevyrobí dostatek energie ani pro pokrytí zálohované zátěže a vlastní spotřebu systému.

Uvedení zařízení do zimního režimu patří mezi důležité nástroje, jak vaše zařízení chránit a snižovat jeho opotřebení v době, kdy není naplno využíváno. Zimním režimem se u všech zařízení BATTERY BOX primárně rozumí pracovní režim HOME GRID IV UPS. 

U nízkonapěťových systémů řady HOME má toto období ještě jedno specifikum. Letní čas většinou garantuje mnoho slunečního svitu a téměř pravidelně dochází k dobití bateriového banku na 100 %. To má mimo jiné za následek také uzavření cyklu celkového srovnání článků v bateriích, které se tak tzv. nerozbalancujíKdyž ale sluníčko není během zimních dnů pravidlem, tento proces často chybí a ve vašich bateriích nedochází k nezbytnému vyrovnání jednotlivých článků mezi sebou. V takovém případě pak přichází na řadu funkce automatického balancování, která má za úkol tento proces nahradit – optimální období pro vyrovnání napětí ale ovlivňuje několik faktorů, která se liší podle typu nastavení, vybavení či způsobu užívání.   

Nově proto upravujeme také časový limit, kdy k balancování ve vašem zařízení automaticky dochází - pokud nevyužijete pro své zařízení nastavení zimního provozu, bude ve vašem zařízení automaticky docházet k vyrovnávání (řízeným dobitím baterií na 100 %) jednou za 5 dní. 

Níže naleznete informace a postupy pro nastavení vašeho systému BATTERY BOX v zimním období. 

 

NASTAVENÍ ZIMNÍHO REŽIMU PRO MODELOVOU ŘADU 3F QUEEN  

Návod pro zařízení BATTERY BOX 3F QUEEN 

Pro majitele zařízení z řady QUEEN je nastavení zimního režimu velmi jednoduché - stačí zvolit možnost pracovního režimu HOME GRID IV UPS. Váš systém bude stále aktivní a z pohledu dostupnosti všech funkcí není nijak omezen. Toto řešení vám ale umožňuje mít NEUSTÁLE plně dobitou baterii pro případný výpadek distribuční sítě. Pokud FVE neprodukuje dostatek energie, je spotřeba systému uspokojována z distribuční sítě. 

Změna volby provozu na HOME GRID IV UPS 

  1. V aplikaci ČEZ QUEEN BATTERY BOX zvolte na úvodní obrazovce v pravé dolní části ikonu menu a v něm oddíl s názvem Volba provozu 
  2. Po rozkliknutí aplikace otevře okno, ve kterém se zobrazí možnosti jednotlivých variant pracovních režimů.  
  3. Zvolte možnost Home Grid UPS IV – automaticky dojde k dobití baterií na hodnotu 100 %. Baterie se budou v tomto stavu udržovat do doby, než si zvolíte jiný pracovní režim nebo pokud nebude dostupná distribuční síť. 

Energií z FVE bude systém uspokojovat zátěž objektu. Pokud vznikne přebytek (což je ale v daném období velmi ojedinělé), je odesílán do distribuční sítě (pouze za předpokladu, že máte povolené přetoky).  

Volbu provozu lze změnit také prostřednictvím aplikace pro vzdálené řízení ČEZ BATTERY BOX v záložce Zařízení, v oddíle Volba provozu. Více informací o tomto režimu naleznete v uživatelské příručce na straně 28 (pro 15 a 20kW měniče na straně 26).  

 

NASTAVENÍ ZIMNÍHO REŽIMU PRO MODELOVOU ŘADU 3F HOME  

Návod pro zařízení BATTERY BOX 3F HOME / HOME+ / PREMIUM  

Majitelům zmíněných zařízení se k přechodu zařízení do zimního režimu nabízí více možností – prioritou může být energetická bezpečnost domácnosti nebo utlumení spotřeby samotného systému v období, kdy FVE nevyrábí dostatečně. Jedním z nabízených řešení je volba vhodného pracovního režimu, dalším odstavení zařízení po dobu nezbytně nutnou s měničem ve stand-by režimu či zcela kompletní odstavení zařízení ze systému. V prvních dvou případech je nutné, aby byl systém vybaven řídícím softwarem ve verzi 42. 

 

1. Změna volby provozu na HOME GRID IV UPS 

(tuto možnost lze zvolit u zařízení s verzí softwaru č. 42) 

V této verzi zimního režimu je systém BATTERY BOX stále aktivní a z pohledu dostupnosti všech funkcí není nijak omezen. Toto řešení vám umožňuje mít NEUSTÁLE plně dobitou baterii pro případný výpadek distribuční sítě. Pokud FVE neprodukuje dostatek energie, je spotřeba systému uspokojována z distribuční sítě. 

  1. Na dotykovém displeji na úvodní obrazovce v levé části menu naleznete modrou ikonu Volba provozu 
  2. Po rozkliknutí systém otevře okno, ve kterém se zobrazí možnosti jednotlivých variant pracovních režimů.  
  3. Zvolte možnost Home Grid UPS IV – automaticky dojde k dobití baterií na hodnotu 100%. Baterie se budou v tomto stavu udržovat do doby, než si zvolíte jiný pracovní režim nebo pokud nebude dostupná distribuční síť. 

Energií z FVE bude systém uspokojovat zátěž objektu. Pokud vznikne přebytek (což je ale v daném období velmi ojedinělé), je odesílán do distribuční sítě (pouze za předpokladu, že máte povolené přetoky).  

Volbu provozu lze změnit také prostřednictvím aplikace pro vzdálené řízení ČEZ BATTERY BOX v záložce Zařízení, v oddíle Volba provozu. Více informací o tomto režimu naleznete v uživatelské příručce na straně 30. Kromě návodu k Volbě provozu si mnoho dalších informací o hybridním systému můžete prohlédnout také  v našem instruktážním videu Jak začít plnohodnotně využívat váš nový ČEZ BATTERY BOX. 

 

2. Odstavení systému na zimní provoz s měničem v režimu stand-by 

(tuto možnost lze zvolit u zařízení s verzí softwaru č. 42) 

Následující návod nabízí řešení pro částečné utlumení spotřeby samotného systému pro období s očekávaným nízkým výkonem vaší fotovoltaické elektrárny. Dochází k odstavení zařízení BATTERY BOX mimo provoz tak, že není dostupná žádná z funkcí systému – měnič zůstává v režimu stand-by. V tomto stavu má systém spotřebu do 35 W, jež je uspokojována z distribuční sítě.  

  1. Dobijte baterie na hodnotu do cca 80-90 % kapacity. 
  2. Pokud používáte TUV řízené přes systém BATTERY BOX, nastavte si buď časový plán nahřívaní TUV pomoci HDO signálů nebo si zvolte ruční režim (více k tomuto nastavení naleznete v uživatelské příručce na straně 32 nebo v instruktážním videu v kapitole Ohřev TUV 27:41). POZOR! Po odstavení systému BATTERY BOX dojde k vypnutí ovládacího LCD displeje, nebude tudíž pak později možné upravovat nastavení ohřevu.  
  3. Posléze otevřete čelní dveře zařízení a aktivujte ruční bypass – v rozvaděčové části je příslušný jistič označen „SA“ – uveďte jej do polohy NAHORU. Tímto se spotřeba v zálohované části objektu přesměruje na spotřebu energie z distribuční sítě.  
  4. Zavřete dveře a vraťte se k řídícímu displeji – na domovské klikněte v levé části na kterékoliv modré tlačítko. Na otevřené obrazovce zvolte vlevo ozubené kolečko, čímž se načte rozhraní uživatelského nastavení. Šipkou vpravo se přesuňte na další stránku a najděte v druhém sloupci část s označením Provoz CBB – nyní je zde uvedena hodnota Zapnuto 
  5. Klikněte na slovo Zapnuto – tímto krokem dojde k odstavení měniče a jeho přechodu do režimu Stand-by.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Otevřete opět dveře zařízení a v rozvaděčové části najděte jističe označené jako 1FADC a 2FADC – jističe uveďte do polohy DOLE. Tímto dochází k odpojení DC strany (vypnutí fotovoltaické elektrárny) 

7. Dále ve spodní části zařízení vypněte baterie - kolébkový vypínač v pogumovaném obalu postupně na každé baterii přepněte do polohy 0. Vypnutím baterií dochází také k odstavení LCD displeje od zásobování energií a tím rovněž k jeho vypnutí.  

Nyní je zátěž celého objektu kompletně přesměrována na zásobování energií z distribuční sítě.

Pokud by nastal v průběhu zimního období stav, kdy chcete či potřebujete systém BATTERY BOX zprovoznit, je nutné při aktivaci dodržet následující kroky: 

  1. Otevřete čelní dveře zařízení BATTERY BOX a zapněte baterie – kolébkový spínač v plastovém obalu postupně na každé baterii uveďte do polohy 1. Na horní baterii se zapojeným komunikačním kabelem do konektoru označeného CAN stiskněte na 2 sekundy červené tlačítko SW. 
  2. Zavřete dveře a vyčkejte, než se aktivuje řídící LCD displej. Vydržte, dokud nedojde k načtení kompletní domovské obrazovky. 
  3. Nyní aktivujte měnič identickým postupem jako při jeho vypínání. Na domovské klikněte v levé části na kterékoliv modré tlačítko. Na otevřené obrazovce zvolte vlevo ozubené kolečko, čímž se načte rozhraní uživatelského nastavení. Šipkou vpravo se přesuňte na další stránku a najděte v druhém sloupci část s označením Provoz CBB – nyní je zde uvedena hodnota Vypnuto. Klikněte na slovo Vypnuto  – tímto krokem dojde k opětovnému zapnutí měniče. Tento krok může zabrat až 15 minut.   
  4. Pokud svítí slunce, můžete aktivovat také fotovoltaickou elektrárnu nahozením jističů DC strany. Otevřete dveře zařízení a jističe označené jako 1FADC a 2FADC uveďte do polohy NAHORU.  
  5. Pokud je odběr v zátěži menší než 1kW, můžete deaktivovat také bypass shozením jističe s označením SA – uveďte je do polohy DOLE .  

Nyní užíváte opět systém BATTERY BOX v plném nastavení. 

 

3. Kompletní odstavení systému BATTERY BOX včetně vypnutí měniče   

V této variantě je systém zcela vypnut a má nulovou spotřebu. Pokud chcete přistoupit k této verzi, nikdy se ji nepokoušejte provést svépomocně – může dojít k úrazu s následkem smrti nebo nevratnému poškození systému a majetku. Úplné odpojení systému je oprávněn provést pouze certifikovaný montážní technik OIG Power a tato služba je zpoplatněna. Pakliže o ni máte zájem, požádejte o rezervaci termínu servisního technika prostřednictvím kapitoly PODPORA v aplikaci ČEZ BATTERY BOX. Jak na to, jsme psali v článku Servisní podpora ve vaší aplikaci. 

 

Návod pro zařízení BATTERY BOX 3F Home G2  

Majitelé zařízení BATTERY BOX HOME G2 mohou pro provoz zařízení v zimním období zvolit jeden z určených pracovních režimů – prioritou může být energetická bezpečnost domácnosti s použitím volby HOME GRID IV UPS nebo utlumení spotřeby samotného systému v časech, kdy FVE nevyrábí dostatečně, a to díky režimu HOME GRID VI.  

 

1. Změna volby provozu na HOME GRID IV UPS 

V této verzi zimního režimu je systém BATTERY BOX stále aktivní a z pohledu dostupnosti všech funkcí není nijak omezen. Toto řešení vám umožňuje mít NEUSTÁLE plně dobitou baterii pro případný výpadek distribuční sítě. Pokud FVE neprodukuje dostatek energie, je spotřeba systému uspokojována z distribuční sítě. 

  1. Na dotykovém displeji na úvodní obrazovce v levé části menu naleznete modrou ikonu Volba provozu 
  2. Po rozkliknutí systém otevře okno, ve kterém se zobrazí možnosti jednotlivých variant pracovních režimů.  
  3. Zvolte možnost Home Grid UPS IV – automaticky dojde k dobití baterií na hodnotu 100%. Baterie se budou v tomto stavu udržovat do doby, než si zvolíte jiný pracovní režim nebo pokud nebude dostupná distribuční síť. 

Energií z FVE bude systém uspokojovat zátěž objektu. Pokud vznikne přebytek (což je ale v daném období velmi ojedinělé), je odesílán do distribuční sítě (pouze za předpokladu, že máte povolené přetoky).  

Volbu provozu lze změnit také prostřednictvím aplikace pro vzdálené řízení ČEZ BATTERY BOX v záložce Zařízení, v oddíle Volba provozu. Více informací o tomto režimu naleznete v uživatelské příručce na straně 27.  

 

2. Změna volby provozu na HOME GRID VI (STAND-BY REŽIM) 

Tato Volba provozu je určena pro uživatele, kteří chtějí v určitém časovém pásmu přepnout BATTERY BOX do úsporného režimu (StandBy). V době nastaveného časového pásma dojde k přechodu systému do úsporného režimu s vypnutým backup výstupem invertoru. Zálohovaná zátěž je pokrytá ze sítě a vaše FVE nevyrábí žádnou elektrickou energii. Baterie se nevybíjí do zátěže ani do sítě. V době mimo nastavené časové pásmo se BATTERY BOX chová stejně jako v režimu HOME GRID I. Tato funkce je vhodná například pro noční provoz, nenahrazuje pracovní režim pro zimní provoz HOME GRID IV UPS. 

Na dotykovém displeji na úvodní obrazovce v levé části menu naleznete modrou ikonu Volba provozu 

  1. Po rozkliknutí systém otevře okno, ve kterém se zobrazí možnosti jednotlivých variant pracovních režimů.  
  2. Zvolte možnost Home Grid VI a nastavte časové pásmo, ve kterém má dojít k přepnutí zařízení do StandBy režimu.  

Volbu provozu lze změnit také prostřednictvím aplikace pro vzdálené řízení ČEZ BATTERY BOX v záložce Zařízení, v oddíle Volba provozu. Více informací o tomto režimu naleznete v uživatelské příručce na straně 30.  

 

NASTAVENÍ ZIMNÍHO REŽIMU PRO MODELOVOU ŘADU 1F  

Návod pro zařízení BATTERY BOX 1F Easy 

Pokud se v případě jednofázového systému CBB 1F EASY rozhodnete pro nastavení zimního provozu zařízení, zvládnete jej provést velmi snadno dle pokynů uvedených v bodě 1. Pokud se v tomto období rozhodnete pro jeho úplné vypnutí, přečtěte si prosím bod 2. 

 

1. Přechod CBB 1F Easy do zimního režimu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otevřete dveře zařízení BATTERY BOX a aktivujte spínač s označením SAR do polohy NAHORU. Tímto dojde k nabití baterií na hodnotu 100 %.  

Baterie se budou udržovat na 100 % do doby, než deaktivujete spínač SAR nebo přestane být dostupná distribuční síť. Energií z FVE bude systém uspokojovat zátěž objektu. Pokud vznikne přebytek (což je ale v daném období velmi ojedinělé), je odesílán do distribuční sítě (pouze za předpokladu, že máte povolené přetoky).  

Více informací o tomto režimu naleznete v uživatelské příručce na straně 11. 

 

2. Kompletní odstavení systému BATTERY BOX včetně vypnutí měniče   

V této variantě je systém zcela vypnut a má nulovou spotřebu. Pokud chcete přistoupit k této verzi, nikdy se ji nepokoušejte provést svépomocně – může dojít k úrazu s následkem smrti nebo nevratnému poškození systému a majetku. Úplné odpojení systému je oprávněn provést pouze certifikovaný montážní technik OIG Power a tato služba je zpoplatněna. Pakliže o ni máte zájem, požádejte o rezervaci termínu servisního technika prostřednictvím kapitoly PODPORA v aplikaci ČEZ BATTERY BOX. Jak na to, jsme psali v článku Servisní podpora ve vaší aplikaci.